perjantai 25. tammikuuta 2008

Semanttinen web parantaa tiedon käsittelyä

Semanttisen webin tarkoitus on mahdollistaa älykkäämpien webpalveluiden tuottaminen. Koneiden on vaikea ymmärtää asiasisältöjä ilman semanttisen webin tarjoamaa metatietoa. Esimerkiksi normaalilla sanahaulla Googlen kaltaiset hakukoneet osaavat listata vain sivuja, joilla kyseinen sana esiintyy. Ne eivät kykene tulkitsemaan asiayhteyksiä.

Vuosina 2003-2007 toteutetun FinnONTO -projektin päämääränä oli tuottaa kansallisia ontologioita, jotka mahdollistaisivat mm. erilaisten asiasisältöjen käsittelyn ja linkittämisen suhteessa toisiinsa. Olennaista projektin visiossa oli avoimuus. Jotta eri asiakokonaisuudet voitaisiin saada toimimaan vuorovaikutuksessa keskenään, tiedon täytyy olla kaikkien saatavilla.

Myös yhteistyö eri sovellusten välillä on semanttisen webin suunnittelun avainkohtia. Käyttäjän kannalta olisi tärkeää löytää omien tarpeiden mukainen ratkaisu, joka tarjoaisi yhdellä kertaa mahdollisimman kattavan ja silti kompaktin kokoelman informaatiota. Ideaalinen tavoite on saada webistä mahdollisimman suuri hyöty mahdollisimman kusannustehokkaasti.

Lähteet ja luettavaa:

Semanttinen web sai perustan [Tekniikka ja Talous: Mikko Piiroinen 25.1.2008]
FinnONTO, Suomalaiset semanttisen webin ontologiat
Semantic Computing Research Group SECO (TKK)
W3C: Semantic web

Ei kommentteja: